שוק הביצים בישראל גדל בשנים האחרונות בקצב של כ- 15% לשנה. מעריכים את הקיפו של השוק בכ- 135 מיליון ביצים בחודש, או כ-1.6 מיליארד ביצים בשנה.
אומדן שווי השוק "המבורקד" (ללא יצוא, מוסדות, מסעדות ותעשיה) מגיע לכ- 650 מליון שח בשנה. בשוק קיימים שלושה שחקנים גדולים: תנובה (שחקן מרכזי, שאינו יצרן, אלא קולט, אורז ומשווק ביצים), גליקסמן ולסר.
עליית המחירים האחרונה, בגובה של כ- ,7% היא על הביצים בפיקוח (כלל הביצים לא כולל אורגניות, חופש וסופר טריות) אשר מהוות את מרבית השוק. עליית המחירים לצרכן נובעת בעיקר מעליית מחירי הגרעינים, המשמשים להכנת התערובת להזנת העופות.
למרות שהמוצר הינו בסיסי, בשנים האחרונות הוא זוכה לעדנה ולייתר תשומת לב וטיפול מצד העוסקים בו (קיים דמיון קל בין שוק זה, למהפך הצרכני במדף הלחמים).
רשתות השיווק, ובעיקר מגה והרשתות הפרטיות, נותנות לקטגוריה דגש, בכל הקשור לשטחי תצוגה, קירור וקשרים מסחריים עם ספקים מובילים ואיכותיים. הרשתות זיהו שהן יכולות להגדיל באופן ניכר את הפדיון והרווח, במידה ויציגו "בגובה העיניים" את הביצים, "שהן חפצות ביקרן" – תרתי משמע. לכן ברוב נקודות המכירה נמצא באופן בולט ונגיש לצרכן את הביצים האורגניות, את ביצי החופש, את ביצי הסופר טריות, ואת גודל XL. לעומת זאת, שאר הביצים (לרוב הביצים בפיקוח) מונחים במקומות אשר הגישה אליהן נוחה פחות.
כמה נתונים שאולי תצאו לנכון לדעת
• הביצה מחולקת (כמו כל דבר) ל-3 חלקים: הקליפה, החלבון והחלמון (הצהוב).
• ייצור הביצים נעשה רובו בלולים בשתי שיטות: סוללות ולולי חופש.
• תעשיית הביצים זוכה לביקורות מצד גופים המתנגדים לתנאי האחזקה של המטילות (תרנגולות) בלולי הסוללות.
• בלולי חופש, שטחי המחייה משופרים.
• ביצים אורגניות – תזונת המטילות אינה מכילה הורמונים ותוספים מלאכותיים.
• תרנגולת מטילה ממוצעת, מטילה כ- 300 ביצים לשנה.
• אחת האלרגיות הנפוצות במזון היא אלרגיה לביצים.
• באופן סטטיסטי, אחת מתוך אלף ביצים נגועה בחיידק הסלמונלה.
• טיפול בחום משמיד את הסלמונלה, ואילו קירור עוצר את התרבות החיידק.
הוראות הפעלה:
• יש לקנות רק ביצים מסומנות בשם המשווק, בתאריך יצור, ובתאריך אחרון לשיווק.
• חל איסור לשטוף ביצים, שכן שטיפה מסירה את השכבה המגנה על הקליפה ומסייעת לזיהומים לחדור פנימה.
• קיימת עדיפות בריאותית לאכילת ביצים קשות, בדגש אצל ילדים ומבוגרים.
• יש להקפיד על קניית ביצים בחנויות בהן האחסון הוא בתנאי קירור של 4 מעלות ( בעדיפות שנייה ליד מקרר החלב).
• לא מומלץ לקנות ביצים שמונחות באזורים לא מקוררים.
• יש להקפיד לקנות במקומות בהן תנועת הקונים היא רבה, והסבירות לטריות גבוהה יותר.
ולסיום, עצה צרכנית (שתמיד נכונה) - מומלץ לקנות את הסוג והגודל המבוקש ולא מה שמונח ומוצג לנו מול העיניים
אני יובל לובנשטיין יועץ עצמאי בנושאי קמעונאות:
- יעוץ שיווקי לרשתות קימעונאיות
- יעוץ שיווקי לחברות מוצרי צריכה - חברות יצרניות ויבואניות
- יעוץ וליווי תהליכי מיזוג בעיקר בדגש השיווקי והעיסקי.
בלוג חדש מאת יובל לובנשטיין מסחר וקמעונאות - הסודות מאחורי המדפים